Ha még nem döntöttél, hogy szeretnél-e önkéntes munkát végezni, ha még gondolkozol, hogy alkalmas vagy-e lelkileg és fizikailag arra, hogy súlyos beteg gyerekeknek és családjaiknak segíts, akkor olvass tovább, elmeséljük, hogy mi mindent kaptunk önkéntesként a Bátor Tábortól. Ezúttal egy igazán személyes hangvételű bejegyzéssel jelentkezünk. 🙂

Az elmúlt 3 évben megszámlálhatatlan különleges élmény ért minket, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy létre jöjjön a Pöttyös Pajtik ezen formája és ahhoz is, hogy jól működő, tapasztalt csapattá kovácsolódjunk. A Pajtik ugyanis Cimbiként ismerkedtek meg egymással a Bátor Táborban, itt így nevezik azokat a segítő önkénteseket, akik lelkesítik, motiválják a táborozókat. Az Alapítvány krónikusan beteg gyerekeknek és családjaiknak nyújt ingyenes élményterápiás táborozási lehetőséget.

Adni jó,  gondoltuk, amikor külön-külön jelentkeztünk, és ha van egy kis szabadidőnk, miért ne töltenénk hasznosan. A játszó cimbora pozíciót jelöltük meg, hiszen imádjuk a gyerekeket és a csoportos foglalkozások vezetésében is volt már tapasztalatunk. Itt jegyeznénk meg, hogy a szakmai előélet nem feltétele a tábori önkéntességnek, de a mi személyes motivációinkat ezek is erősítették. Amikor megtudtuk, hogy mehetünk, még akkor sem sejtettük, hogy mi fog történni, egy kedves időtöltésre számítottunk, amivel majd segítünk másokon.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ezzel az önkéntes “munkával” nem mi adjuk, hanem mi kapjuk a csodát. Nem gondoltuk, hogy a befektetett időt, energiát nem érezzük majd időnek és energiának, mert hihetetlen gyorsan elröppen az az 1 hét, beszippant a Tábor, kiszakadunk a külvilágból, olyannyira hogy a mobiltelefonunk létezése sem jut eszünkbe. 🙂 A súlyosan beteg táborozók mosolya az átélt élmények hatására a szemünk láttára lesz őszintébb, önfeledtebb, ami annyira feltölt, hogy sokszor legszívesebben a pihenőidőnket is velük töltenénk. Hihetetlennek hangzik ez, de újra és újra így éreztük.

önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik

Az elmúlt évek során minden tábortípusban, többféle területen, pozícióban megfordultunk már, kipróbálhattuk, hogy mire vagyunk képesek, ezáltal olyan intenzitású tapasztalatot, önismeretet szerezhettünk, ami meghatározza azt is, amivel jelenleg foglalkozunk és azt, ahogy a kihívásokat kezeljük. Hol lehetünk egyik nap több mint százak előtt műsorvezetők, másik nap programkoordinátorok, harmadik nap a kicsit félénkebb gyerkőc bátorító pajtásai? Hol válhatunk pár napra igazi fotóssá, lovaskísérővé, evezőssé, horgásszá és tarthatunk csapatépítő programokat felnőtteknek is, mondjuk egy évközi családi turnusban? Hol működik együtt ennyi hasonló, de mégis különböző ember a közös cél érdekében, ami elfogadásra, rugalmasságra, nyitottságra tanít?

önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik
önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik

A Bátor Tábor nemcsak a táborozók számára nyújt biztonságos közeget, az önkénteseket is körülveszi egy megnyugtató szakmai védőháló, amibe nyugodtan “beleengedhetik magukat”, minden kérdésükkel, esetleges bizonytalanságukkal együtt. Alapos felkészítőnapok biztosítják, hogy mindig mindenre választ kapjunk.

Idén 2016. január 31-ig jelentkezhetsz önkéntesnek a Bátor Táborba

Miért pont most írjuk-e sorokat? Idén még pár napig (2016. január 31-ig) lehet jelentkezni, ezért mindenkit arra biztatunk, ha megteheti, éljen a lehetőséggel! Mi is azt hittük, hogy ez csak egy hét a nyárból, de mostanra sok-sok élményteli turnus lett, ahol szakmai önismeretet szereztünk, barátságokat kötöttünk, s amiért nem győzünk köszönetet mondani minden gyereknek, felnőttnek, táborozónak, cimbinek! Nézzétek meg a fotókat is!

Bátor Tábor önkéntesnek jelentkezni a linkre kattintva lehet!
Még több élményfotó a Bátor Tábor Facebook oldalán.
Fotók: Copyright Bátor Tábor
önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik
önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik
önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik
Pöttyös Pajtik
Pöttyös Pajtik
önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik
önkéntesség Bátor Tábor Pöttyös Pajtik

Hozzászólás